Handleiding gezocht

Van alle dieren hebben wij de hersenen met de meest geavanceerde neurologische verbindingen. We lopen allemaal rond met de meest geavanceerde supercomputer ter wereld. En toch kunnen we er lang niet altijd goed mee omgaan.

Het bekendste voorbeeld is misschien wel die dag waarop je van 10 mensen om je heen een compliment krijgt. En toch zitten we ‘s avonds in bed nog te malen over die ene kritische opmerking.

Wat is er toch aan de hand? Hoe kan het zijn dat mensen dingen aangeven als:

  • Ik kan mijn gedachten niet stoppen.
  • Ik wil dit gedrag niet meer vertonen, maar ik kan het niet stoppen.
  • Hoe vaak ik mezelf er ook aan herinner wat ik allemaal heb bereikt, diep van binnen voel ik me een nul.
  • Natuurlijk weet ik rationeel wel dat mijn angst nergens op slaat. Maar ja…
  • Het lijkt wel alsof ik niet los kan komen van die ene persoon.
  • Etc.

De lijst is natuurlijk eindeloos. Niets wereldlijks is mij vreemd dus ik herken bij mezelf ook dit soort patronen. Of eigenlijk herkende dat vroeger. Tot ik in aanraking kwam met iets dat ik inmiddels ‘de handleiding van het denken’ ben gaan noemen.

In 2013 kwam ik in aanraking met een coaching methode die ‘De Destination Methode’ wordt genoemd. Vanaf dat moment leerde ik heel precies over hoe ons denken werkt, en op welke manier dat onze emoties be├»nvloedt. En sinds die tijd is de kwaliteit van mijn leven drastisch verbeterd. Want invloed hebben op je denken en daarmee op je emoties… Dat is als een sleutel tot een mooier leven.

Nu zul je me niet horen zeggen dat ik mijn handleiding en die van anderen compleet heb doorgrond. Elke dag leer ik nog bij. Over mezelf en over anderen. Toch heb ik inmiddels genoeg kennis en ervaring over onze handleidingen opgedaan dat ik regelmatig mensen begeleid in het beter leren kennen van hun handleiding. En er ook op een praktische manier mee om te gaan zodat ze steeds meer het oude los kunnen laten om nieuwe dingen te doen.

Op die manier draag ik mijn steentje bij aan een maatschappij waarin steeds meer mensen hun handleiding leren kennen en ermee om kunnen gaan. Want een wereld waarin iedereen goed met zijn/haar handleiding kan omgaan is een wereld waarin ik wil leven. Stapje voor stapje komen we zo steeds verder met elkaar.